Terug naar demolounge

Woordenschat & taalgebruik

Onze spellen dagen kinderen continu uit om ergens iets van te vinden. Dit proces, ergens iets van vinden en ook vervolgens de woorden vinden voor wat je denkt en dit ook overtuigend kunnen overbrengen, wordt dus steeds geoefend. Dit moedigt kinderen aan om ideeën op een steeds helderdere en samenhangendere manier te formuleren, waarbij er steeds meer woorden geleerd worden en deze ook steeds accurater gebruikt worden. Daarbij zal je vaak eerst woorden moeten gaan uitpluizen, voordat je hier een zinnige discussie over kan voeren. Dit zorgt vervolgens weer voor een gelaagder begrip van de onderwerpen die aan bod komen.

Kleine Grote Denkers in de klas
Kleine Grote Denkers in de klas

Luisteren en spreken

Wanneer je in kleine groepjes aan het filosoferen bent, zie je kinderen continu of aan het luisteren, of aan het spreken. Doordat je oefent met actief luisteren naar wat anderen zeggen, word je steeds beter in het begrijpen van de ander en wordt het makkelijker om vervolgens je eigen argumenten ook weer te verfijnen in reactie op wat anderen zeggen. Daarbij oefen je met steeds overtuigender spreken, articuleren en lichaamstaal te gebruiken om jezelf te uiten. En dit allemaal tijdens spelen, in een veilige setting.

Argumenteren en redeneren

Omdat je wordt uitgedaagd om iets te vinden van vragen waar niemand het antwoord op weet, word je aangemoedigd om op je eigen manier je ideeën te onderbouwen en rechtvaardigen. Het analyseren van informatie, het trekken van conclusies en het formuleren van goed onderbouwde standpunten - allemaal essentiële elementen van taalvaardigheid – zal met onze spelvormen dus veel geoefend worden.

Zo wordt het speelse en fantasierijke denken samengevoegd met goede redeneer- en analyseervaardigheden, waardoor kinderen zich in elke situatie waardevol kunnen voelen. Want zij kunnen goed denken!

Wandplaat